neděle 24. března 2013

Rovnoprávnost žen dle debaty v České televizi

Včera večer jsem prošla okolo televize a zaujal mě pořad České televize Politické spektrum. Tématem byla rovnoprávnost a postavení žen v současné společnosti.

První, co mě praštilo do očí, bylo obsazení hostů. Kandidátka na prezidenta Táňa Fischerová, ředitelka Gender Studies a nějaká pani z Forum 50 %. A ještě moderátorka, samozřejmě.

Hm, a ta rovnost byla jako kde? Když chcete diskutovat o nějakém tématu, musí tu být zastoupeny obě strany, ne? Obzvlášť když chcete mluvit o rovnoprávnosti. Tudíž se debata odehrávala podle rozkošného scénáře: sluníčko Fischerová něco řekla, jedna ze sufražetek si přisadila a třetí prohlásila cosi ve smyslu: "Dobře si to těm chlapům nandala, Máňo!"

Taky se dostalo na chválení evropskounijních kvo-kvót, tedy direktivy o 40% zastoupení něžného pohlaví ve vrcholných orgánech firem. Jasně, kvóty všechno vyřeší! A co když v tom vedení budou samé ženy, to budou mít taky muži nárok na 40 %? Přece rovnoprávnost není jen z jedné strany, nebo někde soudruzi udělali chybu.

Následně jedna z přítomných feministek zmínila fakt, že mezi vysokoškolskými absolventy je 61 % žen, ovšem ve vedení 100 největších firem v ČR je jen 7,6 % žen. To je sice pravda, leč je třeba si uvědomit, jaké obory ty vysokoškolsky vzdělané ženy vystudovaly a v jakých odvětvích působí ty největší firmy. Těžko může absolventka dějin umění řídit podnik těžkého průmyslu.

Další možnost je strčit nějaké baby do dozorčích rad a podobných orgánů. My si splníme kvótu, ony budou mít funkci a bude všechno OK. To byste fakt chtěly, milé ženy?

3 komentáře:

  1. Česká republika prý tyhle kvoty odmítla. A je vcelku jasné, jak to skoční jinde... ve vedení bude spoustu no... těch, co mají dobré... "schopnosti" v určitém odvětví a vedení to podle mě bohužel nebude.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas. Já bych se asi cítila méněcenná, kdybych se někam dostala jen kvůli kvótě.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s tímto článkem. Když má být někdo ve vedení firmy, tak ať to je člověk (jedno, zda žena, či muž), který k tomu má předpoklad, ne kvótu.

    OdpovědětVymazat