úterý 27. května 2014

Vražda jako společenská událost

Vražda jako společenská událost se řadí k žánru černého humoru. Dva vězni Paul Guterman a Joe Colohnatt v rámci terapie ve vězení sepsali tuto knihu, v níž se zaobírají společenským chování vrahů během vraždy a po ní. Publikace postihuje jak vraždy ve společnosti (divadlo, koncert, vernisáž a restaurace), tak na cestách (vlak a loď). Kniha je doplněna bohatým poznámkovým aparátem, ve kterém potenciální mordýř najde konkrétní případy.


Poznatky

Uskutečnil se výzkum, v němž bylo zjištěno, že lidé by se nejraději nechali zavraždit v divadle (45 %) nebo na koncertu (32%). Ovšem jako způsob smrti by volili prudký jed či udušení polštářem při spánku. Tato zjištění kladou na osobu vraha značné nároky, neboť udusit někoho polštářem při spánku na koncertu jistě nebude snadné. No, i když při nějakých školních výchovných koncertech...

Významné oběti vražd během činu se mají oslovovat titulem, akcionáři se mají vraždit podle velikosti podílů.

Citát

Je-li smrt naší oběti významnější společenskou událostí než samotné divadelní představení, zavraždíme ji tak, aby si toho všichni všimli. Smrt prezidenta je jistě významnější společenskou událostí než premiéra opery, proto ho můžeme směle zavraždit i v jeho lóži a zakřičet přitom i nějaké vlastenecké heslo, abychom na svůj čin vhodně upozornili. (s. 13)

Hodnocení

Pro příznivce černého humoru je to určitě dobrá volba, člověk se pobaví i poučí. Trochu mi vadilo neustálé přeskakování z hlavního textu k poznámkám, jež tvoří skoro polovinu knihy. Asi by stálo za uvážení, jestli je přímo nezačlenit do hlavního textu.

Bylo by zajímavé přečíst si knihu, jak se má chovat oběť vraždy. Takovou jsem zatím nenalezla, patrně proto, že po úspěšném činu není, kdo by publikaci napsal.

GUTERMAN, Paul a Joe COLOHNATT. Vražda jako společenská událost : základy společenského chování při vraždě. Vyd. 1. Brno : Jota, 2007.

Kam dál

Kniha Mrtvol na tři hroby od Jamie Masonové

Žádné komentáře:

Okomentovat