pátek 1. února 2013

59 vteřin aneb Květina v kanceláři

V knize 59 vteřin jsem se dočetla, že přítomnost květiny v místnosti zvyšuje kreativitu až o 15 %.

Nebojte, 59 vteřin není pokračování Padesáti odstínů šedi. Jedná se o knihu, kterou napsal britský psycholog Richard Wiseman. Popudem pro vznik díla bylo setkání s jeho přítelkyní - manažerkou. Když se jejich rozhovor, který se týkal příruček "jak ke štěstí přijít", chýlil ke konci, zeptala se jej, zda by neměl nějakou radu. On se otázal, jak dlouho na to má. "Asi minutu." To jej přivedlo na výzkum, jak se malým zamyšlením dostat k velkým změnám. Většina rad je doplněna o odkazy na seriózní výzkumné práce.

Ale zpět k vlivu květin na tvořivost. Podle nějaké studie množství zeleně ve čtvrtích v Chicagu výrazným způsobem snižovalo kriminalitu. Vědci zkoumali, jaký to má hlubší důvod. Údajně by mělo jít o starodávný pocit klidu, neboť přítomnost rostlin předpokládá hojnost potravy, která zmírní obavy o to, kde vzít další jídlo. Takové příjemné pocity činí lidi ochotnější pomáhat, kreativnější a šťastnější.

Wow! To se musí vyzkoušet! Kytku jsem sebrala doma, za ideálního kandidáta byl vybrán nějaký druh ledviníku (něco jako kapradina, říkám já). Zprvu u nás panovala nedůvěra, s šéfem jsme se dokonce vsadili, že tu chudák kytka dlouho nevydrží a raději zdechne než by s námi pobývala v jedné kanceláři.

Zatím nedokážu odhadnout, jestli to tvořivost zvedá či ne. Každopádně u mě bude již úspěch, pokud květina přežije. Okno mám na sever, navíc nechci, aby něco stínilo té troše přírodního světla, které sem dopadá, takže kytka s květináčem spočinula na skříni poměrně daleko od okna. Navíc nepatřím k lidem s nejlepší pamětí a vzpomenout si, že je třeba i vody, nemusí být vždy nejlehčí.

Mým prvním cílem tak nebude zvedat kreativitu, nýbrž udržet rostlinu při životě. Což znamená ji pravidelně zalévat, nepřelévat a tak podobně o ni pečovat. Tudíž to ve mně posiluje pocit zodpovědnosti :-) Ostatně na příchozí by asi povadlá či uschlá zeleň nepůsobila zrovna nejlepším dojmem.

Nadto každý pohled na nový přírůstek do naší kancelářské "rodiny" ve mně vyvolává aspoň malý úsměv.

Tudíž celá tato anabáze s květinami v místnosti vede nejen k vyšší kreativitě (snad), leč určitě také k větší zodpovědnosti a zvyšuje i pocit radosti.

2 komentáře:

  1. V zájmu bezpečnosti živého organismu, což rostlina jistě je, jsem se rozhodla, že aloe vera je pro mě ideální. V případě uvadnutí květiny doporučuji si pořídit aloe vera. Zvyšuje pocit radosti sama ze sebe, protože pěkně roste, časem vypučí i další květinka, tak se jen přesadí a kreativní je taky dost, když člověk vymýšlí, co by z ní tak mohl udělat (mast, olej, atd...). Navíc je to super mazadlo na akné. Tedy je to rostlina jistě kreativní, krásná a užitečná :) A to se vyplatí :)
    Potřebuje zalévat občas a má ráda stín. Pořizovací cena nebyla hrozná, nejlepší je si projít nějaký květinový výstavy.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář, aloe mě vůbec nenapadla, přestože ji mám doma. Asi rozšířím stav rostlinstva v našem kanclu.

    OdpovědětVymazat